Leasa begagnad bil

Funderar du på att privatleasa en begagnad bil?

Både företag och privatpersoner kan dra nytta av att leasa begagnad bil. Det finns både fördelar och nackdelar med att leasa äldre bilar. Vi har samlat några punkter som vi anser är viktiga att tänka på.

Merkostnad för reparationer och service

När du ska leasa begagnad bil så får du räkna med att bilen kommer att vara lite sliten och allmänt använd, den är trots allt begagnad. Detta innebär att sannolikheten för att bilen kommer att behöva repareras eller dylikt kan vara högre jämfört med en ny bil. Leasingföretagen är väl medvetna om detta när de sätter sina priser. När det kommer till nya bilar så ingår oftast service och reparation i avtalet men när du leasar begagnad bil kan ett serviceavtal istället erbjudas som en separat tjänst.

De begagnade bilarna i sig håller så gott som alltid hög kvalitet eftersom de kontrolleras noggrant av leasingföretaget. De vill naturligtvis undvika att behöva betala för dyra reparationer och eventuella byten så länge som möjligt. Eftersom bilarna dessutom redan har sjunkit i värde så kan du hitta riktiga fynd när du leasar en begagnad bil.

Leasa begagnad bil – Kontrollera vad som gäller

Det är inte alltid som leasingföretaget står för service, reparation och andra kostnader som exempelvis försäkring. Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns några standardavtal när det kommer till att leasa begagnad bil. Det finns punkter som ofta dyker upp men det finns alltid skillnader mellan olika företags leasingavtal och erbjudanden. Ha som regel att alltid läsa igenom avtalet. På så sätt har du koll på vad som gäller när du väl leasar din begagnade bil. Punkter som ska finnas med är:

  • Vad anses vara normalt slitage
  • Vad händer om leasingföretaget bedömer att bilen har onormalt slitage
  • Avtalad körsträcka
  • Kostnad per mil utöver avtalad körsträcka
  • Vad gäller angående försäkring vid leasing av begagnad bil
  • Vad gäller angående service, reparation och dylikt
  • Total månadskostnad

Normalt och onormalt slitage

När leasingperioden är över och det är dags att återlämna din begagnade leasing bil så utför leasingföretaget en besiktning. Här bedömer företaget om bilen har ett normalt slitage eller om den har skador och slitningar som inte anses vara normala. De flesta avtalen är tydliga med vad som anses vara normalt och onormalt slitage. Oftast så visas detta med bilder också. Om leasingföretaget bedömer att bilen har onormalt slitage så kan du behöva betala en avgift baserad på skadorna.

Leasa begagnad företagsbil

Det är fullt möjligt att leasa en begagnad företagsbil som använts tidigare men då gäller vissa specifika regler. Först och främst så kan du inte leasa begagnad bil som tidigare köpts in privat och därmed fått sin moms betalad. Det är däremot okej att leasa en begagnad företagsbil. Leasingföretag som erbjuder begagnade företagsbilar brukar säga att de erbjuder bilar som inte är ”momssmittade”. Det är även värt att tänka på att det tillkommer förmånsskatt om en företagsbil används privat.

Samarbete?

Vi är alltid intresserade av att komma i kontakt med nya samarbetspartners. Lämna din kontaktinfo här så hör vi av oss inom kort!

* Obligatoriska fält

Tack för din intresseförfrågan!

Vad kul du är intresserad av att samarbeta med oss på Bilon.se! Vi återkommer inom 48h.

Med vänlig hälsning
Bilon-teamet

Stäng