Privatleasing

Fördelar, nackdelar och kostnader med att leasa bil privat

Privatleasing är inte ett nytt begrepp, även om det har blivit trendigare under de senaste åren. 2015 var exempelvis ett år då det slogs rekord i nyregistreringar av personbilar som leasats. Att leasa en bil betyder i princip att du långtidshyr en bil från ett leasingföretag istället för att du köper en bil själv.

Leasingföretaget står oftast för försäkringen, service och reparation, förvaring och byte av vinter- och sommardäck samt många andra kostnader som kan ingå vid normal bilanvändning. I korthet så är det både enklare och bekvämare att leasa en bil jämfört med att köpa och äga bilen själv, plus att det även kan löna sig ekonomiskt. Med andra ord är det inte så konstigt att privatleasing av bilar har blivit allt mer populärt och fördelar överväger helt klart nackdelarna. Här nedan går vi igenom fördelar, nackdelar och olika saker som är bra att tänka på när det kommer till att leasa bil privat.

Fördelar med att leasa bil

Äganderätten:
På många sätt så är det äganderätten som både är den största fördelen och nackdelen när det kommer till att leasa bil privat. Eftersom det inte är du som äger bilen så kan du inte heller sälja bilen efter en viss tid och på så sätt få tillbaka lite pengar. Det är inte alla som anser att just detta är en nackdel. För att sälja en bil krävs det både tid och kunskap, speciellt om du vill få ett bra pris. Att slippa hålla på med försäljningen av bilen är för vissa en stor fördel.

Den totala månadskostnaden:
Att inte äga bilen själv innebär även att du slipper ta ett billån, något du oftast måste göra när du ska köpa en bil själv. Det finns även många andra kostnader som du kan slippa betala, som exempelvis service, försäkring, reparation och så vidare. Dessa kan ingå i månadskostnaden beroende på hur avtalet ser ut. Du behöver dock fortfarande såklart betala för bränsle och i vissa fall även fordonsskatten och andra typer av kostnader.

Genom att jämföra månadskostnaden för att leasa bil med månadskostnaden för att köpa bilen själv kan du direkt se om privatleasing lönar sig. I vårt räkneexempel nedan visar vi hur kostnaderna kan se ut. Att leasa en ny bil innebär med hög sannolikhet att du inte behöver betala lika mycket i slutet av månaden eller efter tre år jämfört med att köpa bilen direkt.

Enkelheten:
Att leasa en bil är enklare jämfört med att äga en bil själv, hur du än vrider och vänder på det. För många så är det enkelheten som gör leasing av en bil så attraktivt. Du slipper tänka på värdeminskning, andrahandsvärde, kostnaden för att kolla upp eller reparera bilen, den eventuella försäljningen av bilen och en rad andra saker som tillkommer. Istället för att oroa dig så låter du leasingföretaget ta hand om dessa bekymmer åt dig.

Den ekonomiska risken: För att ta ett billån måste du lägga ut en viss del av pengarna själv i form av en kontantinsats. Många leasingföretag har ingen sådan kontantinsats. För personer som helt enkelt har svårt att ta ett billån genom banken är privatleasing ett utmärkt alternativ. Leasingavtalet bygger dock på ett billån som är knutet till leasingföretaget. Det innebär att leasingföretaget tar den större ekonomiska risken. För att säkerställa att du har råd att leasa en bil privat så utförs alltid en kreditupplysning. Det kan även tillkomma ränta på månadskostnaden. På avtalet står det alltid angivet om det handlar om fast eller rörlig ränta.

Större valmöjligheter med privatleasing: 
När du ska leasa en bil så märker du snabbt att du faktiskt har råd med månadskostnaden även för många av de nyare bilmodellerna. Du behöver inte nöja dig med en begagnad bil av äldre modell, även nyare bilar med modern utrustning är tillgängliga för dig.

Nackdelar med att leasa bil

Den avtalade körsträckan:
En nackdel med privatleasing är att du måste ange hur många mil du tror att du kommer att köra under ett år. Detta kan upplevas som stressigt för många eftersom det först och främst bara är en uppskattning och för att det dessutom kan tillkomma kostnader om du passerar gränsen. Ju större körsträcka du anger, desto högre blir månadskostnaden. På stycket ””Beräkna körsträckan”” kan vi hjälpa dig med lite tips när det kommer till just detta.

Begränsad användning:
Eftersom du inte äger bilen kan du inte använda den till precis vad du vill. En generell regel är att du måste avtala, eller fråga, om du får använda bilen för vissa saker som inte räknas som ”normala”. Det kan handla om att dra en kärra, att låta husdjur transporteras i bilen eller att kunna använda bilen utomlands.

Efterkontroll och kostnader:
Ett annat moment som upplevs som stressigt vid privatleasing är när du ska lämna tillbaka bilen efter leasingperioden. Bilen kontrolleras då efter skador och onormalt slitage. Om leasingföretaget upptäcker något så kan det tillkomma kostnader. Även om det inte alltid händer att bilen har fått skador eller dylikt så kan det kännas jobbigt. Om bilen har normalt slitage så ska du inte behöva betala några extra kostnader. Det ska alltid stå angivet på avtalet vad exakt som menas med normalt och onormalt slitage. Oftast så kan du även se bilder som visar exempel på bägge typer av slitage.

Inte alltid möjligt att bryta avtalet:
Det är viktigt att tänka på att avtalet du skriver med leasingföretaget sällan går att bryta i förtid. Det innebär att du kommer att behöva betala månadskostnaden tills avtalet för din privatleasing är slut, oavsett om du använder bilen eller inte. En del företag som erbjuder privatleasing går med på att du bryter avtalet men oftast mot en ganska hög kostnad.

Tips VID PRIVATLEASING

Om du bestämmer dig för att leasa en bil privat så finns det vissa saker som alltid är bra att tänka på eller känna till. Den vanligaste leasingperioden är tre år men du kan även förhandla för att få leasa bilen under en längre eller kortare tidsperiod. I många fall kostar det extra i form av en ökad månadskostnad.

Själva månadskostnaden ser olika ut och baseras på bland annat följande faktorer:

 • Bilmodell
 • Utrustning
 • Vald körsträcka
 • Tillval

Det kan även tillkomma engångskostnader och avgifter när du tecknar ett avtal för privatleasing, som exempelvis uppläggningsavgift eller aviavgift. Dessutom har företagen olika priser och i vissa fall även erbjudanden och kampanjer. Det lönar sig med andra ord att kolla upp olika företag och jämföra deras erbjudanden.

Några punkter som oftast ingår eller bör tas upp i ett leasingavtal är:

 • Bilmodell och utrustning
 • Avhämtningsplats
 • Månadskostnad för privatleasing
 • Försäkring och vad den täcker
 • Service
 • Tillval som exempelvis förvaring och byte av vinter- och sommardäck
 • Om möjlighet att köpa loss bilen finns
 • Vad som kontrolleras när bilen återlämnas
 • Vad som räknas som normalt slitage
 • Avtalad körsträcka
 • Kostnad för att bryta avtalet

Avtalet tar även upp vilket ansvar du har som leasingtagare. Det kan exempelvis innebära att du åtar dig ansvaret att underrätta leasingföretaget inom 10 dagar från och med att du upptäckt ett fel. Om du har husdjur så måste du kolla med leasingföretaget vad det är som gäller. Vissa företag vill helst inte att du transporterar djur i bilen.

När du privatleasar en bil så finns det flera olika aktörer och företag som du kan använda dig av. Det innebär att fordonen, avtalen och månadskostnaderna inte är likvärdiga. Vissa saker är alltid bra att kolla upp när du ska binda upp dig på en bil i cirka tre år. Det handlar inte bara om själva bilen och avtalet utan även företaget i sig. Om någon är missnöjd med leasingföretaget så är det sannolikt att de utsatta personerna berättar om detta på nätet. Detsamma gäller personer som är väldigt nöjda med sin privatleasing. Det är alltid värt att undersöka vad andra tycker om företaget innan du bestämmer dig.

Vad händer om jag kör mer än avtalat?

Om du har använt bilen mer än vad du avtalat så tillkommer oftast en kostnad som baseras på de extra milen du har kört. Kostnaderna ser olika ut för olika företag men det är vanligt med mellan 7 till 15 kr per extramil.

Det bästa sättet att undvika extrakostnaderna som tillkommer när du kör mer än avtalat är genom att först och främst räkna ut körsträckan på ett bra sätt. Se till att du har koll på hur mycket du kör med bilen varje månad. Den vanligaste körsträckan på ett år för privatleasing är 1500 mil. Om du väljer denna körsträcka vid din billeasing så kan du köra i snitt 125 mil per månad. Så länge du kör mindre än 125 mil varje månad så kommer du att klara dig fint. Du kan oftast även omförhandla och öka körsträckan. Om du kontaktar ditt leasingföretag kommer de högst sannolikt att hjälpa dig hitta en bra lösning.

Beräkna körsträcka VID PRIVATLEASING

Det är inte många som direkt kan säga exakt hur mycket de kommer att köra under ett år. Många känner sig stressade över risken att råka köra mer än den avtalade körsträckan. Stressen grundar sig oftast i den ganska höga kostnaden som medföljer. När du ska räkna ut din planerade årliga körsträcka kan du tänka på följande:

Börja med att räkna ut ungefär hur mycket du kör under ett år när du kör till och från jobbet. Att köra till och från arbetsplatsen är nämligen den vanligaste och mest regelbundna körsträckan. Räkna ut ungefär hur lång körsträckan är och multiplicera den med det ungefärliga antalet arbetsdagar du har under året. Personer som inte har en fast arbetsplats och kanske kör omkring till olika platser hela tiden får istället använda sig av ett uppskattat snittvärde. Ett tips är då att räkna ut ungefär hur mycket du kör under en vanlig vecka eller en vanlig månad. Denna summa kan du sedan multiplicera med antalet veckor i ett år. Detta ger dig ett minimum när det kommer till din årliga körsträcka.

Oftast anges den avtalade körsträckan i 500-mils intervaller. Välj helst inte ett alternativ som är för nära din uträknade körsträcka per år eftersom du då inte har några marginaler att använda bilen utanför åkandet till arbetsplatsen. Kom ihåg att kolla med leasingföretaget om du kan omförhandla körsträckan för din privatleasing längre fram om du märker att det var för lite, samt hur mycket det skulle kosta att göra detta.

Räkneexempel – Privatleasing vs Köpa bil

Det finns flera tidningar och hemsidor som har fått upp ögonen för leasing och sammanställt bra räkneexempel. Ett av dessa kommer från Göteborgsposten som sammanställt en lista på olika bilfirmors privatleasingerbjudanden och vad de kostar per månad och efter tre år. Ett av deras räkneexempel är leasing av en Golf TSI 110kh genom bilfirman Din Bil. Den skulle kosta cirka 3 030 kronor inklusive bilskatt, service, försäkring och vinterdäcksförvaring att privatleasa. Efter tre år blir det 109 080 kronor.

Jämför detta med bilens nypris som enligt samma artikel ligger på 197 500 kronor. Om du tar ett lån för att köpa bilen så måste du först lägga en handpenning på 20 % (39 500 kronor) och därefter tar du ett banklån på det resterande beloppet (158 000 kronor). Enligt en snabbkalkyl från Swedbankfinans så kommer din månadskostnad att hamna på 4 661 kronor om du har amorteringsplanen ”Annuitet 3 år” och en räntesats på 3,95. Lånekalkylen från Smartkalkyl anger med samma värden att den totala räntekostnaden blir 9 805 kronor när lånet är avbetalat efter tre år.

Du kan dra ned din månadskostnad om du väljer en längre amorteringsplan men i slutändan kommer du fortfarande att behöva betala mer än 158 000 kronor på grund av räntan. Du kan såklart alltid få tillbaka en del av pengarna genom att sälja bilen, men beloppet du får kan variera en hel del beroende på bilens skick.

Inga oförutsedda utgifter

Utöver allt det ovanstående får du inte heller glömma bort att risken för olyckor, slitage eller fel alltid finns. När du leasar bilen så behöver du inte oroa dig för extrakostnaden som dessa saker tillför, de ingår i din månadskostnad. Om du däremot har köpt bilen så är det du själv som kommer att stå för reparationen. Skador och dylikt drar dessutom ner på andrahandsvärdet.

Leasing av Golf TSI 110hk: 3 030 kronor i månaden
Efter tre år: 109 080 kronor

Köp av Golf TSI 110hk genom billån: 4 661 kronor
Efter tre år: 167 796 kronor

För att det ska löna sig att köpa gentemot att privatleasa bilen måste du sälja den efter tre år för minst 58 000 kronor. Om bilen behöver repareras eller dylikt så blir summan du ”tjänar” ännu mindre. En bil tappar en hel del i värde efter bara några år, ca 40-50 % på tre år.

Du måste med andra ord lägga ut en handpenning för lånet, stå för service och kostnader själv samt hålla i försäljningen efter tre år plus många andra saker som ingår när du äger en bil. Alternativet är att privatleasa en bil och låta leasingföretaget sköta resten. Det är lätt att förstå varför privatleasing blir mer och mer populärt.

Steps
 • 1. Hitta din nya drömbil

  Sök enkelt bland över 300 bilmodeller och hitta din nya drömbil redan idag.

 • 2. Skicka Intresseförfrågan

  Fyll i dina kontaktuppgifter och skicka intresseförfrågan direkt till återförsäljaren.

 • 3. Få flera erbjudanden

  Få förslag på prisvärda privatleasings-erbjudanden. Jämför och välj helt gratis.

Varför privatleasing?

 • Bekvämt bilägande
 • Fast låg kostnad
 • Inga onödiga avgifter

Om du privatleasar din bil slipper du kontantinsatsen och du behöver inte själv stå för risken med andrahandsvärdet. Du betalar en fast låg månadskostnad och du slipper onödiga utgifter eftersom reparationer och servicekostnader ingår.

Samarbete?

Vi är alltid intresserade av att komma i kontakt med nya samarbetspartners. Lämna din kontaktinfo här så hör vi av oss inom kort!

* Obligatoriska fält

Tack för din intresseförfrågan!

Vad kul du är intresserad av att samarbeta med oss på Bilon.se! Vi återkommer inom 48h.

Med vänlig hälsning
Bilon-teamet

Stäng